За Край Реката

Нашата история

„Край Реката” е място за настаняваме, разположена в гр. Оряхово, в непосредствена близост до р. Дунав. Идеална е както за почивка за двама, където можете да се отдадете на уединение и романтика, така и за семейни почивки и групови мероприятия като тиймбилдинги, лагери и други.
Общия капацитет от 33 места е разпредлен в общо 10 стаи. Те имат самостоятелна баня, самостоятелен санитарен възел и телевизор с кабелна телевизия. Оборудвани са с всички удобства, за да бъде престоят Ви комфортен.
Къщата разполага с 3 двойни, 1 тройна и 6 четворни стаи. Стаите на третия етаж са с прекрасна гледка към р. Дунав.
„Край Реката” предлага на своите гости и прекрасна градина с беседка и барбекю, а за най-малките гости – обособен детски кът с люлки и пързалка.
Заповядайте, за да си подарите красива и спокойна почивка на брега на Дунав!

Категория две звезди.

История на месността

Град Оряхово намира на дунавския бряг в Северозападна България. Населява се от близо 6 000 души. Разположен е на 173 метра надморска височина. Оряхово е административен център на община Оряхово. Районът на е обитаван от дълбока древност. Проведените археологически проучвания доказват съществуването на селища от всички исторически епохи – от ранния неолит до късното средновековие. През Възраждането, Оряхово се утвърждава като административен и икономически център. Той е основен пункт за снабдяване на империята със стоки. Фунционира пристанище, на което спират австрийски, френски, руски и английски кораби. В книга от 1726 г., отпечатана в Брюксел, Оряхово е отбелязан като един от важните крайдунавски градове. Борбите за народна просвета на местното родолюбиво население намират израз в създаването на светско училище (1857 г.) и читалище (1871 г.). През 1837 г. се открива църквата „Св. Георги“, която днес е паметник на културата от национално значение. Градът е освободен на 21 ноември 1877 г. след тридневни боеве на румънски войски с османските части. В памет на загиналите румънски воини е изграден паметник, чиято статуя е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, автор на Паметника Цар Освободител в София и на статуята на Свободата в Русе.

След Освобождението Оряхово има свой специфичен колорит – оживена търговия по Дунава, богат културно-просветен живот и първи постижения в областта на промишлеността. Градът е губернски център за три месеца. След това в продължение на 10 години, през периодите 1878-1882 г. и 1884-1889 г., Оряхово е окръжен център. Оряховският окръг включва две околии – Оряховска и Белослатинска с общо 74 000 жители. В началото на ХХ век част от облика на града представлява комплекс от сгради, в чийто архитектурен стил присъства западно влияние. Много от тях са запазени и до днес. По-важни събития от този период са строителството на жп линия Червен бряг – Оряхово (1926 г.); откриването на новата църква „Успение Богородично“ (1930 г.) и завършването на сградата на читалището по проект на видните архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов (1936 г.). През 1961 г. се откриват Завод за резервни части и металообработващо предприятие „Дунав“. Те са едни от първите промишлени предприятия, действащи и до днес.